UV Mentes barnítás vagy barnulás egy kémiai folyamat eredménye, amely során egy speciális cukor származék (DHA-Dihydroxyactone) lép reakcióba a bőr felső rétegében található aminosavakkal és ezáltal alakul ki a természetes gyönyörű barna bőr. Hasonló folyamat játszódik le amikor egy almát kettévágunk és kitesszük a napra amely órák alatt bebarnul.
A folyamat óriási előnye, hogy a kivánt barna bőr elérése teljesen biztonságos. A bőrt nem érik káros UVA vagy UVB sugarak.
A DHA bőrfelületre juttatását követően a barna szín már azonnal látható. A barnulási folyamat körülbelül további 6 órán keresztül tart. Az eredmény egy gyönyörű és természetes barna bőr.
Az elért szín 3 óra után teljes mértékben vízálló és általában 7-10 napig tart a bőr hidratáltságától függően. A bőr csupán 4-5 nap után, az elhalt hámsejtek leválását követően kezd fakulni. Néhányan úgy hiszik, hogy a felvitt réteg UV védelmet is nyújt. Mindazonáltal, a melanin pigmentekkel ellentétben a DHA polimer-származékai nem nyelnek el jelentős mennyiségű UV sugárzást, így nem is véd az ellen. Azonban a DHA bizonyos mértékig véd az UVA sugárzás ellen.
A DHA-t (Dihydroxyactone) aktív összetevőként először cukorbetegek kísérleti kezelései során alkalmazták, akik közül néhányan jobban reagáltak a DHA-ra, mint a glükózra.
1957-ben, egy gyermekkórházban fedezték fel a DHA barnító tulajdonságait. A DHA szájon át történő bejuttatása gyermekkori glükogéntárolási megbetegedés orvoslására szolgált. Az egyik orvosnak feltűnt, hogy azok a gyerekek, akik a DHA készítmény egy részét felköhögték, barna pettyek jelentek meg a bőrükön ott, ahol a DHA landolt. Az orvos kísérletképpen a saját bőrébe dörzsölte a szert. Ő is szépen lebarnult. A DHA-ról tudományos publikációk először 1960-ban jelentek meg. Ezt követően a DHA élettani-kémiai jellemzői, barnító hatásának működési elve és a bőr toleranciaszintje mind vizsgálat tárgyát képezte, melyek eredményeképp kiforrottabb alkalmazási mód, természetesebb kinézet és egyenletesebb barnulás vált elérhetővé. Napjainkban a DHA előállításához, a késő 19. századhoz hasonlóan, még mindig az erjesztési folyamatot alkalmazzák.
Az FDA DHA-val kapcsolatos álláspontja
A DHA élelmiszeriparban engedélyezett termék, és az Egysült Államok Élelmiszer és Gyógyszeripari szabályozó szerve az FDA által hitelesítetten alkalmas fogyasztásra. Valójában a DHA legnagyobb felhasználási területét az egészségügyi készítmények piaca teszi ki. A DHA pyruvite, vagy zsírégető tulajdonsága révén a készítmény számos súlycsökkentő készítményben is megtalálható. A DHA krémekben és kozmetikai szerekben történő felhasználása engedélyezett, és rendeltetésszerű használata esetén nincs ismert káros mellékhatása az emberi testre. Évek óta gyakori összetevője a legtöbb UV fény-mentes barnítónak. A Norvell UV mentes barnitó spray oldat nem tartalmaz ismert mérgezőanyagokat vagy allergént!